مقدمه :

هر چند که برای صحبت کردن در خصوص نسل ششم مخابراتی و پیاده سازی اولین پایلوت آن ده سالی فاصله داریم اما جهشی بزرگ در راه است. سرعت رشد فن آوری آنقدر سریع شده که اگر چند سال دیگر و زودتر از موعد اعلام شده ، نسل ششم شبکه رادیویی مخابرات بی سیم رونمایی شد نباید تعجب کرد. اما آنچه فعلا واقعیت دارد شروع مراحل تحقیقاتی و مدل سازی این شبکه در آزمایشگاه های دانشگاه های بزرگ و مطرح دنیا به کمک وندورهای مطرح مخابراتی دنیا همچون هوواوی و اریکسون و نوکیا است.

انتظار می رود که بازار فن آوری نسل ششم مخابراتی یا همان 6G پیشرفت های گسترده ای را به نسبت نسل پنجم ، خصوصا در زمینه خدمات تصویری مکان محور ایجاد نماید ( دنیای دستیاران مجازی ) و دلیل آن هم بهره برداری از زیرساخت ها و فن آوری محاسبات شناختی در کلیه بخش های شبکه 6G و به ویژه بخش رادیویی است این عامل سبب می شود که بهترین عملکرد و کیفیت خدمت رادیویی حاصل گردد. به کارگیری فن آوری محاسبات شناختی مزایایی زیادی برای شبکه و کاربران دارد از جمله آنها ، مواردی چون تصمیم گیری در مورد ذخیره سازی ، پردازش و به اشتراک گذاری داده های کاربران حسب تحلیل رفتار مصرف کننده می باشد ، همچنین بهینه سازی مصرف انرژی و اختصاص بهینه ترین کانال ارتباطی که سبب رضایتمندی کامل می شود از دیگر مزایای به کارگیری فن آوری محاسابات شناختی در صنعت مخابرات است.

مزایای استفاده از 6G در قیاس با شبکه 5G :

  • انتظار می رود 6G از سرعت 1 ترابایت در ثانیه (Tbps) پشتیبانی کند این در حالی است که در شبکه نسل پنجم ، سرعت اعلام شده 10 گیگ بر ثانیه است  ( 100 برابر بیشتر از 5G و 1000 برابر بیشتر از 4G ).
  • کاهش زمان تاخیر ارسال و دریافت بسته های داده ای در کل شبکه، که این موضوع در نوع خود ، در کل تاریخ صنعت مخابرات بی سابقه است و این به معنای شکوفایی تمام قد و بی وصف انواع خدمات اینترنت اشیا است.
  • مجهز شدن تمامی گوشی های هوشمند به فن آوری Edge Computing ( محاسبات در لبه دسترسی خدمات ) برای انجام  عملیات بسیار سریع و تصمیم گیری های هوشمندانه انواع تجارت ها و کسب و کارهای پیش رو. ( این فن آوری با نام MEC یا Mobile Edge Computing شناخته می شود )
  • استفاده از طیف فرکانسی طیف terahertz برای افزایش پهنای باند شبکه و همچنین کاهش تاخیرات.

کاربرد تخصصی شبکه نسل ششم مخابراتی

به دلیل افزایش پهنای باند 1000 برابری به نسبت نسل چهارم مخابراتی و کاهش بی سابقه تاخیرات شبکه ای ، گفته می شود نسل ششم مخابراتی برای کاربردهای زیر بسیار مطلوب است:

  • تشخیص برخط انواع تهدیدات و حملات تروریستی و حتی پیش بینی دقیق زمانی و مکانی خیلی از آنها.
  • نظارت دقیق بر سلامت از لحظه تشکیل جنین تا زمان فوت.
  • کنترل تمامی شهروندان در سطوح مختلف کنترلی و نظارتی از تشخیص چهره گرفته تا تحلیل رفتارهای سازنده و مخرب اجتماعی.
  • تصمیم گیری و خط مشی گذاری های هوشمندانه و سیستماتیک (نظارت دقیق و هوشمندانه بر تمامی فعالیت و تصمیم گیری های دولت ها و سیاسیون به واسطه شبکه های پهن باند مجهز به فن آوری محاسبات شناختی )
  • اخد مالیات های بر خط حسب رفتار مصرف کننده ( مثلا هر چقدر از غذای بی کیفیت و ناسالم بیشتری استفاده کنید و کمتر ورزش کنید مالیات پزشکی شما زیاد شده و خدمات درمانی رایگان دولتی کمتری را شامل می شوید ، به تعبیری هوشمند سازی نظام مالیات گیری دولت ها و حاکمیت ها )

چرا ما به نسل ششم شبکه مخابراتی 6G احتیاج داریم؟

احتمالا در ایده آل ترین زمان ، نسل ششم مخابراتی در سال 2030 رونمایی می شود پیشرفت فن آوری های مختلف سطوح پیچیدگی نظام های اجتماعی را بسیار و بسیار پیچیده خواهد کرد در آن زمان نه تنها ابزارهای و سبک های فعلی حکمرانی دولت ها و حاکمیت ها کارایی ندارد بلکه دولت ها و ملت هایی که خود را به آن ابزارها و زیرساخت ها مجهز نکرده باشند قطعا در آینده حکمرانی منطقه ای و جهانی جایگاهی ندارند. از این رو برای رسیدن به تعادل مابین پیشرفت فن آوری و پیچیدگی های اجتماعی نیازمند زیرساخت و ابزارهایی هستیم که خیلی از رخدادها را در سطح سوژه بررسی و کنترل کند و از شناخت دقیق و معنی دار مابین سوژه و آبژه بالاترین ارزش مدنظر اجتماعی حاصل آید این جا است جایگاه فن آوری اینترنت اشیا و شبکه های مه و ترکیب آنها با فن آوری هوش مصنوعی بیش از بیش نمایان می شود.

جمع بندی
حدود ده سال پیش ، واژه ای تحت عنوان "Beyond 4G" B4G مطرح شد. در آن زمان ترسیمی از نسل چهارم مخابراتی مطرح گردید اما متاسفانه بخش زیادی از آن ناتمام ماند که برای این موضوع دلایل زیادی را اعلام کرده اند اما یکی از مهمترین آن دلایل نبود تفکر سناریوپردازی به شیوه امروزی بوده است که نتوانسته جایگاه نسل چهارم مخابراتی را در نظام های اجتماعی به درستی ترسیم کند ولی امروزه دنیا بر پایه آینده پژوهی می چرخد و سناریوپردازان خلاق ، دنیای آتی و نظام های هوشمند ده و بیست سال آینده را ترسیم کرده اند و مابقی کار را به متخصصین فنی سپرده اند.

جا دارد در این خصوص دانشگاه های کشور با بازبینی سرفصل های تاریخ گذشته کتاب های درسی خصوصا در رشته های مدیریتی ، نسل جدیدی را برای آینده ای نزدیک تربیت کنند که متاسفانه باید گفت همین امروز هم برای تربیت این نسل بسیار دیر شده است.